onsdag 29 maj 2019

Att sy om

På marknaden i vår stad finns det även en secondhanddel. Vissa plagg är säkert använda men mycket har lappen kvar och är säkert överblivna plagg som sedan säljs här. Förra veckan hittade jag flera linneplagg och i lördags hittade jag ett par byxor i lyocell som är ett material jag velat pröva. Byxorna är som synes alldeles för smala nertill MEN jag tänker sy om dem till en kjol. De sitter bra upptill och har mycket tyg i grenen som nog kommer att räcka till för att sy om dem till en kjol.

Har du något plagg eller sytt i lyocell någon gång?
Lyocell (från Råd&Rön)
Lyocell är en regenatfiber som tillverkas av cellulosa från snabbväxande energiskog. Den benämns ibland Tencel, som egentligen är ett varumärke. Lyocell bearbetas med ”snällare” kemikalier i ett slutet system och med mindre energiåtgång. Därmed kan man återvinna det mesta av kemikalierna i stället för att släppa ut det med spillvattnet. Tyget är 100 procent biologiskt nedbrytbart och kan tillverkas i allt från silkesliknande tyger till denim. Det är ett starkt och tvättåligt tyg med liten risk för krympning. Kläderna är hudvänliga med god förmåga att transportera fukt.

2 kommentarer :

Ulrika sa...

Jag har ett par klänningar i Lycocell (?), tycker dom är jättesköna att ha på sig. Känns som tyget andas bra och mjukt är det också.

Efwa - Medea sa...

Härligt Ulrika. Tyget känns väldigt skönt att ta på så jag gissar att det ärven är skönt att bära.