måndag 30 april 2018

En helt vanlig måndag i april

Idag är ingen vanlig dag, idag är det EFIT-dag. Jo, det är faktiskt det enda som är speciellt med den sista dagen i april när en befinner sig i Frankrike. I Sverige är det ju stort med Valborgsmässoafton, men här är det bara en måndag, vilken som helst. I morgon på första maj är det däremot festligt värre här i Arles. Men det får ni se ett annat år när/om det är EFIT-dag den 1 maj. Fler som fotar sin dag hittar du förresten här
Strax efter åtta fick jag se att den första blomman på min kaprifol börjat slå ut. Tyvärr är det en sort som inte doftar. Men visst är den vacker. Igår regnade det ganska rejält och kanske även i natt. Men idag hoppas jag på sol och blå himmel.
Strax efter nio tar vi en kopp kaffe. Planen för min dag är att sy klart en kjol som hör till en "kollektion/garderob" jag sytt och som ska presenteras i en amerikansk sygrupp inom en vecka. Sista sydagen är idag, så det vill till att jag är fokuserad.
10.20 läser jag på om morgondagens firande av de franska "cowboysarna". Läs lite mer i en kommentar här under skriven av mig. (länk till den franska texten)
11.20 har jag just startat upp symaskinen.
12.20 har jag hunnit sy lite, ätit lunch, satt på en maskin tvätt och kollat över de kommande resorna. På lördag är det barndop så jag flyger till Arlanda för ovanlighetens skull.
Vid 13.20 har jag precis sytt i den "osynliga" dragkedjan. Nu är det bara resten kvar.
14.20 fotar jag min pågående sjal som jag ska ha som UFO i ufo-bloggen i maj. Det blir inte så mycket stickat just nu eftersom jag syr istället. Men några varv då och då blir det på sjalen som ska bli ett nytt mönster framöver.
15.20 stryker jag på vlieseline på kjolens linningsbitar. Det går framåt.
Vid 16.20 är jag sugen på en smoothie och gör till både mig och mannen.
Vid 17.30 har mannen förberett middagen som vi ska äta med våra gäster ikväll. Till efterrätt blir det närodlade jordgubbar. Odlade strax utanför Arles.
 Vid halv åtta äter vi varmrätten som var otroligt god. Jag är så tacksam att mannen lagar så god mat. Våra gäster tycker också det är gott som väl är. =D
Strax efter nio sitter vi och pratar och har ätit upp alla jordgubbarna. Det här blir sista bilden från mig för den här gången.
I morgon åker gästerna hem till Sverige men innan det ska vi gå och titta på paraden med Gardians, hästar och vackra folkdräkter. Kanske kommer jag ihåg att lägga in bilder här i bloggen. Välkommen tillbaka.

9 kommentarer :

Vonkis sa...

God morgon.
Firar man in våren på något annat sätt i Frankrike eller har de nog av ljus ändå resten av året? :-)

Efwa - Medea sa...

Här är man mer styrd av almanackan än temperaturer så våren börjar här vid vårdagjämningen och det firas på olika sätt, karneval bl.a. Våren pågår till sommarsolståndet och sommaren "börjar" alltså runt 21 juni och då firas saint Jean och det är ett firande likt nordens midsommar.
Däremot är det ett stort firande den första maj då det är "Fête des gardians". Då rider en stor mängd franska "cowboys" runt i stan klädda i sina typiska kläder och kvinnor, barn och ett stort antal män har sina folkdräkter på sig. Det är både vackert och intressant att titta på. Hästarna får sin välsignelse vid en mässa som hålls på provençal.

Ariella sa...

Hej
Kul att se olika firanden i olika länder.

Anna sa...

Inne och kikar på din morgon och fm.

Annika S sa...

Hej kikar in på din underbara dag i varma Frankrike
Läste att vårt midsommarfirande är egentligen 1 maj firande, men eftersom våren inte kom till kalla norden till 1 maj så har det flyttats till midsommar.
Och att 1 maj egentligen inte alls då är arbetarrörelsens dag som man kan tro utan som sagt ett sätt att fira in våren. Mycket lär man sig ;-)
/Annika
https://auroraaurum.wordpress.com/

Vonkis sa...

Aha. Tack för att du berättade. Det är intressant att det kan vara så lika men ändå olika.

Frolic-Eirin sa...

Takk for titten.. jeg skjønner nå at valborgsmesseaften i Sverige er store greier...

Anni sa...

Tycker ju att det franska sättet att fira första maj låter intressantare än det svenska, men då får jag väl hela arbetarrörelsen efter mig ;-) Anar att svenska folket är tudelat idag, hälften engagerar sig politiskt och hälften är bakfulla. Näe, Kvalborg är verkligen inte min grej även om jag älskar studentsångare.

Sol och kaprifol låter underbart! Här är så kallt ...

Hanna sa...

Vackra kaprifoler. Och maten ser jättegod ut!