fredag 13 maj 2016

Väntar otåligt...

 ...på att få smaka hur saften blir. Gjorde en sats och följde ett recept i Annas kokbok. Förr brukade jag göra dubbel sats och flera omgångar. Men det var när familjen var stor och även inkluderade ett stort antal dagbarn.
Nu står årets sats, den första på fransk fläder och drar och inte förrän efter helgen får jag smaka. 
Här är en blomma på busken vi plockade från.
Inte förrän jag gjort klart min sats kom jag på att jag nog hade mitt "gamla" recept på datorn. Men här är nu mitt väl beprövade recept med ursprung i Skåne:

Flädersaft, hylleblomsaft 


30 st blomklasar av fläder väl utslagna och vita

2 kg socker

2 citroner i skivor
50 gr citron syra
1½ lit. vatten


Klipp bort grova skaft. Borsta citronerna i varmt vatten. 
Torka dem och skär i skivor.
Varva fläderblommor och citronskivor med socker och citronsyra i en stor bunke el. kruka. Slå över 1½ liter kokande vatten. Täck över krukan och låt den stå 2 dygn i rumstemperatur och sedan 3 dygn lite svalare. 
Rör lite varje morgon och kväll. Efter fem dygn silas saften ifrån genom duk och hälles på flaskor som ska vara väl fyllda, om du inte fryser flaskorna. Häll då inte ända upp. 
De håller sig inte så länge i kylen men hur länge som helst i frysen. 
God saft både till mat och annat.


2 kommentarer :

Anonym sa...

Åh, flädersaft är ju så otroligt gott. Längtar! Min mor fryser in blommorna ibland och gör lite mindre saft allteftersom istället. För det är ju som du skriver, saften håller inte så länge i kylen.

Pumlans flitiga fingrar sa...

Detta är en specialité som jag aldrig smakat. Vi har inte fläderbuskar där jag bor (Boden). Men då kan jag kontra med något härifrån som är kolossalt gott; åkerbärssaft! Mmmm. Jag hoppas få smaka på fläderblomssaft när vi åker neråt på semestern, det blir spännande!