lördag 16 april 2016

Tankar om min garderob

När Wardrobe Architect startade 2014 hängde jag på till viss del men inte ända till slutet... tror jag. Men jag kom närmare i tanken vilka plagg jag trivs i och vilka färger jag ska satsa på. Men nu tyckte jag att det var dags att ta tag i tankarna igen så jag går igenom stegen ännu en gång för att kondensera det jag gillar för att komma fram till min stil och sedan försöka fokusera för att jag ska använda de plagg som jag anser är min stil för att skapa min stil. Låter det krångligt? Det är det.

Jag blir inte alltid nöjd med det jag syr men tidigare har jag inte reflekterat såå mycket över det utan sytt något annat istället. Men nu ska jag försöka skriva ner anteckningar om vilka mönster jag använder, skriva ner ändringar jag gör på mönstren och även skriva ner ändringar jag gör under tiden jag syr och sist men inte minst skriva upp vad jag tycker om det färdiga plagget och om att använda plagget. Kanske kan de anteckningarna ge mig en tydligare bild av vad jag gillar och passar i och vilka ändringar jag faktiskt behöver göra.
Nu senast har jag gått igenom övningarna som gäller vilka färger jag ska bygga min garderob på. Det tycker jag är svårt även om jag nog minskat ner till ett färre antal färger nu än för några år sedan.
Jag gjorde en översikt över färger jag använder och vill fortsätta använda men kanske lägga till några. Här är min översikt:
De neutrala färgerna längst upp är ju ganska självklart neutrala. Jag har inte helt vit utan mer benvit och beige är väl mer åt det varma hållet. I nästa rad är de färgerna som jag tex har i jackor och större plagg. Nederst är det tänkt att det ska vara accentfärger. Jag borde lägga till några fler färger men så blev det inte just nu. Och det finns ingen blågrön som är en färg jag tänker att jag kanske kan fylla på med. Är lite sugen på någon ytterligare grön, som ljus avokado tex. 

På sajten into-mind ger hon förslag på en stor mängd färgpaletter. Den nedan skulle jag kunna tänka mig som sommarpalett. De tre större är Main colors dvs de färger som en har större plagg och skor i. De två undre är neutrala färger som ska passa till alla de andra färgerna och ska finnas i basplagg. De fyra på sidan är accentfärger och används i mindre plagg och accessoarer.
Köpte förresten lite tyger på marknaden idag. Bland annat ett blågrönt ylletyg som ska bli en jacka till hösten om jag inte ändrat mig gällande den färgen då. Men biten kostade under 3€ och då kan jag unna mig att ändra mig om jag har lust. 
Det ljusbeige, som inte är riktigt lika ljust i verkligheten, ska bli en vår-sommarjacka och den marinblå trikån kanske blir en klänning. 

Länkar till sajter där du kan läsa mer om att skapa en genomtänkt garderob:
Wardrobe Architect hos Colette Patterns
INTO MIND
My French Twist
City Stitching with Christine Haynes
Vill du se vad olika färger kan kallas hittar du det i en Color Thesaurus här.

3 kommentarer :

Anonym sa...

Det verkar smart att ha tänkt igenom vad man gillar och ogillar och varför det är så innan man lägger ner en massa tid på att sy/sticka/virka plagg som man sedan inte trivs med.

Tyrvi sa...

Om du ändrar dig om den blågröna kan du sälja den till mig för jag tänker att jag borde ha fler plagg i den blågröngrå färgskalan :-)

/Sara

Efwa - Medea sa...

Ja det ska jag lägga på minnet Sara!