måndag 7 december 2015

Lapptäcken

Jag är väldigt sugen på att lära mig att quilta täcken. Jag har sytt lapptäcken för länge sedan men bara haft vadd och ett bakstycke utan att quilta. Men nu ska jag lära mig. 
 Landskapstyget köpte jag på en bloppis för något år sedan och min tanke vara att lägga vadd mot ett baksidestyg så att barnbarnen kunde ha som lekfilt. Sen blev det liggande men idag har jag lagt ullvadd från Filtmakeriet som mellanlager och ett turkost bomullstyg som baksida och satt tätt med säkerhetsnålar som "tråckling". Nu ska jag handquilta har jag tänkt. Kanske följa det tryckta mönstret lite. Om det är så att det är "för jobbigt" att handquilta får jag väl gå över till maskinkviltning men inte förrän min övermatar-pressarfot till min gamla Bernina dyker upp. Men det kanske passar mig att handkvilta. Vi får se.
 Här är tre andra täcken jag sydde i slutet av åttiotalet. Det till höger hade jag som överkast på en dubbelsäng när barnen var små och det fick aldrig någon vadd eller baksida. Kanske är det dags nu? Det övre lila är till en spjälsäng och inte heller det fick vadd eller bakstycke. Det beige fick vad och bakstycke men ingen kviltning. Det har jag sprätt isär i sidsömmarna nu och så ska jag tråckla det och sy lite runt rutorna. Alla tyger utom de enfärgade är köpta i Kalikåbutiken i gamla stan.
Till sist är ett lapptäcke jag och en kompis sydde varsitt likadant. Jag var 17 år och hon några år äldre och vi fick ett ryck och gick och köpte Tampella-tyger att sy av. Hon sydde senare om sitt till ett dubbelsängstäcke men mitt förblev till en enkelsäng. Även detta har vadd som mellanlager och ett vitt bakstycke men utan kviltning. Kanske kommer jag även att försöka mig på att kvilta detta. Det vore fantastiskt kul att till slut göra som det var tänkt.
Sedan, om jag blir klar med dessa ska jag sy ett nytt täcke till mig själv eller någon av barnbarnen kanske. Det vore superkul att tänka ut hur det skulle kunna se ut och sedan göra det. Men först ska jag göra klart de redan påbörjade, tror jag...

2 kommentarer :

Lilla07an sa...

Spännande! Det kommer bli så fint! Vad tyckte du om filtmakeriets ull?

Efwa - Medea sa...

Quiltvadden är jättefin och luktar såå gott. Det kommer att bli mjukt och varmt för barnbarnen att leka på trots att golvet är kallt.