söndag 26 oktober 2014

Stjärnutmaning #9

Jag har varit dålig på att uppdatera hur det gått för mig i utmaningen Sew for a Change på ett tag. Till slut bestämde jag mig för att inte godkänna min insats i september månads plastbanta. Jag började för sent helt enkelt. Men jag har sytt ett antal påsar som vi tar med på marknaden och vi får mycket uppmärksamhet från handlarna som tycker att det är ett bra initiativ. Jag handlade inget som jag kan minnas i september så det gick plus minus O.
Hur går det i oktober nu då?? Faktiskt riktigt bra när det gäller poängen. Mindre bra när det gäller inköp...

Så här ser utmaningen för oktober ut. (Hämtat från Oh my green darling:) Den här månaden ska vi fokusera på hygien som ett sätt att vara snällare både mot sig själv och mot naturen. Håll i hatten för nu kommer det en del drös med utmaningar! Räds dem inte, tänka på att några steg och nya tankar är bättre än inga. Så börja i den ände som fungerar bra för dig.

1. Tandkräm. Välj en som inte innehåller triclosan eller parabener. Om du behöver byta tandborste under månaden, se till att välja en i naturmaterial
Nya ekologiska hygienprodukter hemma hos oss
2. Schampo och Balsam. Väl sorter utan silikon, parabener eller PEG. Välj sådana schampon som är miljömärkta. Eller om du vågar, No Poo!
Stort utbud av ekologiska produkter i mataffären
3. Höstsäsong=lössäsong (för många). Skippa de starka lössmedlen och dränkt i stället in håret i olja ett par timmar, på med en badmössa och de kommer kvävas till döds, upprepa vid behov.

4. Smink. Ersätt bara sådant som tar slut, alltså inte köpa nya produkter som du tidigare inte haft. Om du köper nytt (för att ersätta det som tagit slut) se till att köpa miljömärkt. Skippa vanlig makeup-borttagning och använd i stället en mild olja på bomullsrondeller eller ännu hellre på hemsydda ansiktsrondeller.

5. Tvål. Använd hård tvål som är snällare mot naturen och räcker mycket längre. Aleppotvål och Black African soap är två bra tvålar som återfuktar bra och som också fungerar bra vid rakning.
Stort utbud av ekologiska tvålar på marknaden, här Alep-tvål
6. Skippa nagellack denna månad.

7. Barn: Använd få produkter till barnen. De kan smörjas in med vegetabilisk olja vid behov, eller med hemgjord bodybutter om något mer återfuktande behövs.

8. Deodorant: Skaffa en utan alkohol och aluminium, om möjligt så välj gärna en miljömärkt.

9. Och till sist (om du tillhör målgruppen) skaffa tygbindor och eller ersätt tamponger med menskopp. Miljövänligare och mycket snällare mot kroppen.

Min utmaning är avklarad och tack vare mina 10 nya, friska poäng befinner jag mig över nollan. Tyg- och garninköpen denna månad drog 33.5p. Nu får jag verkligen se till att hålla igen resten av året. 

Inga kommentarer :