fredag 26 september 2014

Plastbanta

Nu går även september mot sitt slut och jag ska fundera ett tag till om jag klarar stjärnutmaningen den här månaden eller inte. Det låter kanske inte klokt i vissa öron att jag inte tidigare hört så mycket om att plastbanta hemmet. Det är verkligen toppen att vara med i den här utmaningen då jag får lära mig massor om vad jag faktiskt kan göra både för miljön och mig själv.
Utmaningen i September går alltså ut på att minska på plastanvändningen i hemmet:
Plastrensning. I utmaningen ingår att ta reda på vad de olika siffrorna som står på plast innebär och vad som är ”bättre” respektive sämre plast. Med hjälp av detta ska ni inventera i hemmet och försöka ersätta sämre plast med bättre alternativ (plastfritt eller ”bättre” plast). Exempel på detta kan vara duschdraperi som ofta kan vara gjort i pvc, lunchlådor som inte klarar värme bra och barnleksaker gjorda i äldre plaster. Särskilt det senare bör kollas igenom och kastas om leksakerna är från innan 2007, då EU fick hårdare lagstiftning om vad som är tillåtet i barnleksaker. Tänk också på att kläder med stora plastryck (särskilt på barnkläder) också avger små mängder gifter.
Jag har tittat på vad vi har för plaster här hemma och det ser förvånansvärt bra ut. Jag hade verkligen ingen aning men de burkar vi har har markeringen för hyfsat godkänd plast. Läs mer om plaster här. Duschdraperi har vi inget eftersom vi har duschväggar och vid badkaret en glasvägg som skydd. Leksaker kommer vi också ifrån eftersom barnstadiet sedan länge är passerat. Men nu får vi förstås istället tänka på ev. leksaker vi köper till barnbarnen.
Köket. Se till att byta ut redskap och kökssaker som har teflon i sig (t.ex. stekpannor och bakformar). Se också över om ni använder plastredskap när ni lagar mat, vissa plaster klarar värmen sämre och bör inte användas till detta. Byt dessa mot alternativ i metall eller trä. Byt också ut den större delen av ert användande av småplastpåsar till mer hållbara alternativ. Bröd kan förvaras i plåtburkar eller sydda brödpåsar, mat kan läggas i karotter, tallrikar etc. Införskaffa eller sy produce bags (läs mer här) som ni tar med er när ni handlar frukt och grönt för att slippa få med er fler småpåsar hem. I utmaningen ingår också att skippa mat i konservburkar om alternativ finns. Detta för att konservburkar innehåller en mindre bra plastbeläggning. Ofta finns motsvarande varor att köpa i tetraförpackningar.
 Så till köket. Vi har både järngryta, stekpanna i järn men även teflonklädda stekpannor och kastruller. Vi har bestämt att vi ska använda järngrytor och -pannor i större utsträckning och vid lämpligt tillfälle helt göra oss av med de teflonklädda. Vi testar också att oftare använda träredskap när vi lagar mat. Skärbrädorna av trä får också en mer framträdande plats och vi köper inga fler plastskärbrädor. Vi har också helt gått över till mat i tetraförpackingar i de fall vi köper "konserverad" mat. Sista utmaningen att klara av här är att ha med påsar när vi handlar frukt och grönt på marknaden.
Möbler. Om ni ska köpa nya möbler se till att ta reda på att de nya inte är flamskyddsbehandlade. Tänk också på att möbler som är gjorda av spånskivor behöver stå och vädras länge (då de släpper ifrån sig limångor).
Möbler ska vi inte köpa nya så just den här punkten anser jag oss ha klarat av.
Nu är det några dagar kvar av september och vi får pröva att ha med egna påsar på marknaden så att jag får mina hett eftertraktade poäng till min ständigt minskande pott.


Inga kommentarer :