tisdag 22 juli 2014

De senaste stjärnutmaningarna

Jag har inte tagit mig tid att redovisa hur det går i Sew for a change på några månader. Men jag har ändå skrivit upp vad jag handlat och här är min redovisning. Precis som tidigare är det garn och tyg som är mina laster. Kläder behöver jag inte köpa och om jag någon gång köper något så är det second hand. Det känns bra även om jag köper väldigt mycket tyg fortfarande.
Stjärnutmaning#4 i maj gällde tvätt och jag klarade allt utom beräkningen av antalet tvättar vi tvättar på en månad. Antalet tvättar skulle minskas med 20% och när man inte vet hur många man tvättar i vanliga fall utan gissar så kan det gå åt skogen. En förbättring till kommande år kan vara att man får veta någon månad i förväg att man ska hålla koll på hur många maskiner man kör på en månad för att det ska bli rätt. Dessutom blir man ju lite "straffad" om man redan är duktig på att köra fulla maskiner jämfört med om man tvättar halvfulla och sen plötsligt fyller dem. Nåja, jag ska inte vara bitter för att jag inte fick några poäng, allt löser sig.
Stjärnutmaning#5 i juni gällde mat och jag måste erkänna att jag inte ansträngde mig helt och fullt. Med många resor och gäster mer halva tiden är det svårare att köra utmaningar. Men jag klarar många punkter men inte allt. Inga poäng i juni heller.
Däremot kommer jag att klara Stjärnutmaningen #6 i juli. Den går ut på:

  • Använda sig av microfibertrasor vid städning, då dessa gör att man kan minska eller undvika rengöringsmedel på vissa ytor helt. Jag har använt "mirakeltrasor" sen urminnes tider och är väldigt nöjd med dem. Har både dammtrasor och golvmopp i mirakelmaterial.
  • Skaffa en bra disktrasa i naturmaterial som tål att kokas och kan användas om och om igen. Jag har stickat ett antal disktrasor i bambu/bomull som jag tycker är det bästa. Har testat både lin och enbart bomull men är mest nöjd med bambooblend. Dessa går med i vanliga tvätten.
  • Byta ut traditionella rengöringsmedel under hela månaden mot naturliga produkter såsom exempelvis ättika, bikarbonat etc. Delvis har jag klarat denna punkt genom att skjuta på städningen och för övrigt funkar det med såpa och ett rengöringsmedel i fast form med bara naturliga ingredienser. Kalka av kaffemaskinen gör vi sedan länge med citronsyra. 
  • Diska inte under rinnande vatten!
  • Fortsätt använda miljömärkt tvättmedel och påminn dig själv om att fylla maskinerna ordentligt.

1 kommentar :

Iréne JB sa...

Tyg och garn, jag kanske precis som du säger vara glad att jag bara har lasten garn :)
Jag har inte gjort någon av utmaningarna, jag gick ju mest med för att jag redan hade bestämt mej för att ha ett restriktivt år när det gäller klädköp. Klarar dock alla utmaningar till ca 95%. Men så är det det där lilla sista. Tänkte att städutmaningen skulle bli lätt, tills någon nämnde toarent som jag använder.