onsdag 30 april 2014

Pappersberget i förändring

April månads stjärnutmaning i Sew for a change handlade om papper. Första tanken var att "Det här kommer jag inte att klara". Men efter en natts sömn tänker jag att jag i alla fall ska försöka.
Uppdaterat!  Nu när april snart är över kan jag tala om att mannen var mycket lättare att omvända till att använda tygservetter än vad jag kunde tro i förväg. Han hängde på med en gång och eftersom det är han som till största delen har kökstjänst krävdes det att han hängde på för att jag skulle kunna få godkänt. Alltså ytterligare 10 poäng för mig som jag nog behöver eftersom jag fyllt på med oväntat många meter garn under april... sammanställning av minuspoängen kommer inom kort. 
Tolv linneservetter som börjat användas
Jag gör som förra månaden och utför utmaningen i mitt svenska hem och delvis i mitt franska. Digitala tidningar kan jag ju läsa oberoende var jag befinner mig.
Nu ska vi se vad jag har att brottas med:

 • Kolla upp möjligheterna att byta morgontidningen i pappersformat mot en digital prenumeration. Om du ska teckna en ny prenumeration, se över möjligheten att göra det digital.
  Vi har ingen pappersmorgontidning, men däremot flera digitala, och när VI-tidningen går ut ska vi byta till digitalt, om de fått det att fungera då. Annars avslutar vi prenumerationen.. 
 • Ge bort alla tidningsmagasin som du själv läst klart och inte tänker behålla. Ge dem till en granne, arbetskamrat, lämna dem på vårdcentralen och liknande. Låt fler få läsa!
  Jag köper ytterst sällan magasin. Det händer ibland men då anser jag att den är så bra att jag behåller den för inspiration. Jag köper förstås några mönstertidningar då och då och de sparar jag verkligen och använder. OM jag kommer dit att det är något magasin jag inte vill spara ska jag självklart lämna det på tex vårdcentralen.
 • Se över möjligheterna att byta ut hushållspapper mot tygservetter i köket.  Se ovan under "Uppdaterat"!
  Här är det som vid första tanken lät svårast. Men när jag tänkte efter har jag linneservetter från mamma och mormor i skåpet, så det är bara att plocka fram. Utan småbarn i huset är ju inte kladdet så påtagligt heller. Ska se om jag kan införa det även i mitt franska hem.
 • Säg upp alla pappersbesked som du får från banker, försäkringsbolag och myndigheter samt ev postorderkataloger. Detta kan man ofta lätt göra genom att logga in på deras hemsidor med sin e-legitimation. Så spar du också plats hemma när allt samlas digitalt. Passa samtidigt på att få räkningar på autogiro eller som e-räkning så slipper du dem i vanliga brevlådan. 
  Det här är något jag gjort för länge sedan. Jag har e-faktura, autogiro och får årsbesked o.dyl digitalt. Eftersom jag inte är skriven i Sverige får jag inte heller varken adresserad reklam eller postorderkataloger. Men jag hade iofs redan sagt upp det innan vi flyttade utomlands för fem år sedan. 
 • Skriv ut dubbelsidigt både på jobbet och hemma. Det sägs att sedan Rutger University på New Jersey införde automatisk dubbelsidig kopiering vid utskrift så sparade de 7 miljoner papperkopior på ett läsår.
  En anledning till att jag köpte en iPad före jul var för att slippa skriva ut alla stickbeskrivningar och annat jag omger mig med. Jag stickar på många projekt samtidigt och med hjälp av appen knitCompanion kan jag ha många projekt på gång samtidigt och ha koll på var jag befinner mig i mönstret OCH jag har alltid koll på var mönstren finns. I iPaden har jag också mina favoritböcker, tidningar och jag lånar böcker på biblan och läser digitalt. OM jag skriver ut något gör jag det dubbelsidigt.
 • Sätt upp en "Nej tack till reklam" skylt på din dörr.
  Gjort för länge sedan!

Inga kommentarer :