lördag 1 mars 2014

Första månaden avklarad

 Så är första månaden i Sew for a change avklarad. Det har inte blivit så mycket handlat men visst har jag tänkt till några gånger och låtit bli. Får se hur det går under året. Jag tror ju inte att jag handlar så mycket, men det lär visa sig om det stämmer. Den här månaden har jag börjat rensa som en tok. 28 saker försvann lätt som en plätt. De första 28 sakerna skrev jag upp på en lista och den ser ut så här:

 1. Kjol som inte blev som jag ville
 2. ljusgrön klänning av samma anledning
 3. Grå kjol som blivit för liten
 4. halvfärdigt broderi som någon annan kan få brodera klart
 5. dörrknoppar
 6. andra dörrknoppar
 7. beslag
 8. fönsterlampa
 9. kasse med kläder
 10. Ljudbok
 11. kameraväska
 12. Dataprogram
 13. hörlurar
 14. 2 m tyg
 15. vägglampa
 16. gardinringar
 17. ljusstake
 18. blå gardiner
 19. tygkassar
 20. vit handväska
 21. två par panelgardiner
 22. gardinstång 
 23. brun stickad tunika
 24. Ivanhoe dragkedjekofta
 25. stickad långkofta 
 26. tweedkavaj
 27. ljus kavaj
 28. stickad sjal i silkegarn
Förutom detta blev det en hel del annat, både till återbruk och ytterligare en hel del till återvinningen. Jag är supernöjd med att ha kommit igång med rensningen och det bästa är att det sitter i. Idag har jag bland annat rensat massor med digitalt skräp, vilket också känns mycket befriande. 

Jag har köpt två saker som drar poäng. Det första inköpet berodde på att jag glömde min underkjol när jag bytte hem från det sydliga till det nordliga. Eftersom inte alla mina kjolar och klänningar är fodrade behövde jag en sådan, men det var inte lätt att hitta. Till slut hittade jag ett par sidenshorts på Twilfit och damen i affären sa att de fungerade bra som "underkjol". Vilket inte alls stämde. Inte alls kul. Men köpt är köpt. 
Det andra jag köpte var ett par stödstrumpor i bambu som jag använde när jag jobbade på syfestivalen och dessutom när jag flyger. De behövde jag verkligen och kunde kanske köpt två par istället. 
Jag handlade också en del knappar, en ullkappa, fodertyg, ett lite stretchigt svart tyg, och allt detta på secondhand. Så där blir det inga minuspoäng. Jag har också köpt en pressarfot för osynliga blixtlås, inga minuspoäng. Ja, jag köpte några nystan garn på syfestivalen också, men eftersom de är till för en barntröja som jag gör design och mönster på, kommer de inte räknas. 
Men nu är det ny månad och en ny utmaning. Den handlar den här gången om energi och jag tror att jag kommer klara även den. 
Utmaningen innebär:


 • Ta reda på varifrån din el kommer och se om det är möjligt att byta till grön el
 • Inte lämna några apparater i standby över natten (stoppa in grenuttag med switch emellan eller använder timer, eller stäng av dem helt) 
 • Frosta av frys / kyl och dammsug bakom dessa
 • Inte diska under rinnande vatten
 • Se över vilken temperatur ni har i kyl och frys. Idealiskt är +5 för kyl och -18 för frys.


 • De överstrykta är redan klara. Jag har alltid stängt av alla apparater helt och alltså inte haft dem på standby, så där är det bara att fortsätta som tidigare. Vi diskar inte heller under rinnande vatten.
  Resterande punkter ska jag se till att kolla upp och fixa. Både kyl och frys är självavfrostande så det slipper jag men dammsuga bakom ska jag se till att göra. Och temperaturen tror jag också är de bästa men vi får se. Jag skriver vi får se, eftersom jag tänker använda mitt svenska hem som mätstation. Självklart gäller samma saker i mitt franska hem. Men det jag redovisar är för det svenska.

  2 kommentarer :

  maja sa...

  skulle behöva göra samma sak som du. Jag är hopplös och spar på allt, för det kan ju vara bra att ha :P

  Alexandra sa...

  Otroligt bra jobbat, speciellt med tanke på att du flänger och far och har flera hem :-)