torsdag 13 september 2012

Sytips


Hos Coletterie hittade jag idag tips om hur man syr effektivare genom att göra som inom konfektionsindustrin. Här hittar du inlägget!

14 kommentarer :

EvaL8 sa...

Så har jag sytt i många år. Har dock inte så snabb symaskin. Fast overlockmaskinen är ganska snabb. Syr inte så ofta nuförtiden. Sydde ALLT förr om åren. Ha det så bra.

kråkspark sa...

Jag fick lära mig mycket av detta när jag gick det som då kallades beklädnandstekniska och var den skräddarutbildning som fanns på 70-talet. Himla nyttiga lärdomar som ja har haft nytta av sedan dess!

Medea sa...

För mig är nog det nya att jag inte ska nåla mönstren utan använda tyngder och att jag inte heller ska nåla ihop delarna. Det tycker jag är svårt om det är svängda delar tex.
Vad säger ni om det??

Jenny sa...

Det var bra råd, de flesta följer jag redan och det är verkligen inte för att jag är kunnig utan för att jag är lat, det går fortare med tyngder och med smala sömsmåner som man klipper ner helt enkelt ...

EvaL8 sa...

Svängda delar nålar jag. Låter bli på långa rakstäckor. Lärde mig många smart tips på terminskurs i sömnad på 70-talet. Vi fick sy tråkiga (men nyttiga) provlappar med olika detaljer var och varannan dag.Fickor, sprund, mm

Medea sa...

Eva-Lotta: Jag har också en pärm med prover sydda på textilutb. sprund, stråveck, knapphål osv.
Vad använder ni för tyngder??

Missen sa...

Nu minns jag också alla mina prover som jag gjorde på 80 talet i grönt ylle/Marie
p.s Nu stickar jag prover fast i vitt ullgarn

EvaL8 sa...

Tyngder: En gammal blyfylld nåldyna, gammalt strykjärn.

Myggan sa...

Visst är "konfektionssömnaden" bra. Mitt första jobb var på Lapidus i Borås. Ett jobb kombinerat med en utbildning i konfektionssömnad. Tyvärr inga stora löner men det jag lärde mig har jag haft nytta av sedan dess. Att sy svängda sömmar utan nålar är en vanesak, man får träna.
På mitt vitrinskåpet i köket står diverse plåtburkar med olika innehåll. De blir bra tyngder när jag klipper ut till nya plagg på köksbordet.
/Anna

Medea sa...

Anna: Jag vet att du har något slags non woven "mönsterpapper", funkar det att prova med? Är det bättre än vanligt mönsterpapper och varför?

Jag passar på att ställa alla frågor jag kan nu när jag har chansen.

frisky frog sa...

Tack för tipsen! Myckt matnyttigt.
Nonwoven-mönster"papper" har jag köpt på skroten. Superbra för man kan prova utan att det går sönder överallt. =)
/kram

Carola sa...

Jag är utbildad "sömmerska", gick på beklädnads 2 år som det var på den tiden å jobbat 3 år på fabrik så jag kan väl nog sy...

Medea sa...

Bra Carola! Använder du också tyngder när du lägger ut mönster?? Vilken sort i så fall?

Carola sa...

Nej, jag kör nog med knappnålar =) Fast jag har en stor skiva som jag använder som "mönsterbord" när jag klipper ut delarna. Sen kan jag sy det mesta utan att nåla... Tyckte nog när jag började skolan att sy på papper i flera månader var ganska meningslöst... men det visade sig vara ganska bra att kunna sen när man skulle sy! Man kunde sy rakt, stanna o allt annat. När barnen var mindre sydde jag mycket till dem, nu har jag legat av mig... Fast nu har jag barnbarnet att sy åt =)