söndag 8 augusti 2010

Newbie

Jag har tidigare tyckt att det är tråkigt att få pengar i födelsedagspresent men inte längre. Nu kan jag sprida ut min presentglädje över tid och få precis det jag önskar mig. Det har jag väl fått tidigare också men ändå.
För delar av födelsedagspengarna har jag köpt ett nybörjarkit från Spinspiration. Igår var det dags att testa och det var riktigt läskigt innan jag satte igång. Men jag fick i alla fall till något som kan bli garn. Jag har spunnit två trådar som kanske idag ska tvinnas ihop till en men det får vänta lite.

Jag har några frågor eftersom det är lite otydligt på youtube och olika källor säger olika saker.
Jag undrar tex. på vilken hand ni har ullen när ni spinner? På bilden har jag den på höger hand men jag testade även vänster och vet inte vilket som är bäst.
(Bilden visar precis innan jag sätter igång och det var riktigt läskigt).
Jag undrar också vilket håll ni snurrar sländan? Jag har för mig att de flesta garner är s-spunna (vänster) men i min bok står det att de flesta är z-spunna (höger) och sedan s-tvinnade.
Sen en fråga om jag fattat rätt. Ska jag dra av en väldigt smal remsa ull att spinna? I en film på youtube sa hon att jag skulle ha en remsa som var aningen bredare än den färdiga tråden. Dvs. om jag ska göra tvåtrådigt garn ska varje ullremsa vara halva den önskade färdiga garntjockleken.

9 kommentarer :

MiA sa...

Kul att du kommit igång! Jag är ju också newbie.. men så här gör jag:
- Håller ullen i vänster hand och jobbar liksom med höger.
- hur mycket ull jag drar ut har jag inte riktigt tänkt på... jag går på känn och ser hur den färdiga tråden blir. Det är svårt att avgöra bara från en tråd hur tjockt det tvåtrådiga tvinnade garnet blir sen, så gör lite i taget och prova dej fram.
- jag spinner entrådigt med sländan roterande medsols, vilket borde bli z-spunnet om jag tänker rätt. Och sedan tvinnar jag med sländan roterande motsols, vilket alltså borde bli s-spunnet. TÄnker jag rätt? Om det spelar någon roll eller inte vet jag inte, har faktiskt tänkt fråga om det på Ravelry. Däremot är det viktigt när du spinner ihop två trådar, att de två är spunna åt samma håll - annars blir det tokigt :)

Lycka till! Lägg upp mer bilder - jättekul att se!!

Medea sa...

Tack för infon. Jag "river av" ull från sjoket jag har. I en film gjorde hon så, för du kan väl inte ta hela, tjocka ullsjoket på en gång??

Anonym sa...

Verkligen spännande, själva har jag funderingar på att någon gång tova ett par tofflor, de verkar så varma och sköna.
Nu har jag satt in bild på min blogg på vantarna jag håller på med och garn.
Maggan
http://livsglimtar.wordpress.com

MiA sa...

Jag delar topsen på längden - så jag har full längd fast bara 1/4 på bredden. Det funkar toppen tycker jag. Har kollat runt lite och jag gör visst inte som någon annan - typiskt mej *S*.. Jag lindar inte ullen runt handen - det funkar inte alls för mej utan låter den hänga åt sidan på vänster sida. Och så tvinnar jag liksom tråden mellan händerna - drar ut sakta så det blir lagom mycket ull, och låter snodden vandra upp i det och släpper efter ner mot sländan.. svårt att förklara, men jag tycker jag har mycket bättre kontroll över vad som händer med twisten än om jag drar direkt ner mot sländan liksom. Och, eftersom min slända är ganska tung så håller den inte att bära otwistad tråd - då går den av. De säger att man inte kan spinna tunn tråd med så tung slända som jag har- men på mitt sätt så funkar det jättebra :))

MiA sa...

Just det ja, jag fick svar och s-spunnet och z-spunnet. Se här:
http://www.ravelry.com/discuss/spinning-in-sweden/1252809/1-25#4

Ingrid sa...

Hej hopp,

Kika gärna på Youtube videos av Anny Franquemont. det finns en dle mindre bra där - där de river och drar ut och gör en hel del dumt tyvärr.
Medsols = Z

Jag håller ullen i vänster och drar ut med höger. Och jag spinner ifårn hela topsbandbredden - kan riva av bitar åt gången men inte i 'strips' speciellt inte om det är ett kammat topsband.

Susilull sa...

Så kul att du börjat spinna! Jag är också sugen på att testa. Kan väl inte va så svårt har jag tänkt (så tänker jag om det mesta:-). Men ju mer jag läser desta mer virrig blir jag, fattar inte så mycket. Men det kanske inte spelar nån roll, det är väl bara att sätta igång - precis som du gjort - det ger sig på vägen!

Susilull sa...

P.s Min gamla Bernina, som varit mammas och är inköpt -65 - är nog otroligt bra med tanke på hur gammal den är. Pappa sydde ett helt båtkapell på den, vilken symaskin klara det?! Tyvärr har den lite egenheter för sig ibland och jag är lite rädd när jag syr i riktigt tunt tyg - så jag har planer sen länge att köpa en ny, och LÄTT kompis till gamla stånken.

Medea sa...

Tack Ingrid för tipset om Anny Franquemonts filmer. Så pedagogiskt. Synd att jag inte fick upp dem direkt men nu ska jag testa på nytt sätt.